Kod | P-JBZ_R |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Centrum Edukacji Menedżerskiej |
Kierunek studiów | Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań |
Forma studiów | tryb mieszany |
Poziom kształcenia | studia podyplomowe |
Języki wykładowe | polski |
Czas trwania | październik 2024 - wrzesień 2025 |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
OPIS STUDIÓW
Celem studiów jest dostarczanie słuchaczom wiedzy, pozwalającej na projektowanie, wdrażanie i utrzymywanie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem oraz ich przygotowanie do pełnienia w przedsiębiorstwie roli managera ds. jakości i bezpieczeństwa.
Po ukończeniu studiów słuchacz będzie potrafił:
- zaprojektować i wdrożyć system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodny z wymaganiami norm FSSC 22000, IFS, BRC, GlobalGAP;
- zaprojektować i wdrożyć system zarządzania jakością i bezpieczeństwem opakowań i materiałów opakowaniowych zgodny z wymaganiami normy BRC Packaging Materials;
- posługiwać się metodami oceny ryzyka;
- przeprowadzić ocenę ryzyka w obszarach wymaganych przez normy;
- zaplanować i przeprowadzić audity w/w systemów;
- pełnić rolę negocjatora (pełnoprawnego partnera) w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących, przedstawicielami organów nadzoru zewnętrznego oraz auditorami drugiej strony;
- praktycznie wykorzystać metody i techniki doskonalenia jakości;
- doskonalić funkcjonujące systemy zarządzania;
- planować, przeprowadzać i doskonalić działania podejmowane na wypadek zaistnienia sytuacji kryzysowych oraz incydentów.
Adresaci studiów:
Studia przeznaczone są do osób, które:
- chciałyby zajmować się systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem w przedsiębiorstwach branży spożywczej i opakowaniowej,
- kadry kierowniczej i pracowników służb kontroli jakości.
Po zdaniu egzaminu słuchacze uzyskują certyfikat:
- audytora wewnętrznego systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem,
- Managera Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem.
PROGRAM STUDIÓW
-
1. Rozwój systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz opakowań.
2. Uwarunkowania prawne w produkcji żywności i opakowań do żywności.
3. Zagrożenia mikrobiologiczne, fizyczne i chemiczne w produkcji i obrocie żywnością oraz
w produkcji opakowań do żywności.
4. GMP oraz GHP w produkcji żywności i opakowań.
5. Ocena ryzyka jako element zarządzania bezpieczeństwem.
6. Projektowanie i wdrażanie BRC i IFS w produkcji żywności.
7. Analiza zagrożeń i ocena ryzyka w produkcji żywności.
8. Projektowanie i wdrażanie systemu BRC w produkcji opakowań.
9. Analiza zagrożeń i ocena ryzyka w produkcji opakowań.
10. Projektowanie i wdrażanie systemu FSSC 22000 oraz GLOBALGAP.
11. TACCP oraz VACCP w produkcji żywności.
12. Metody i techniki doskonalenia jakości.
13. Zarządzanie ciągłością działania.
14. Zarządzanie alergenami.
15. Audit systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.
16. Znakowanie żywności i obliczanie wartości odżywczych.
Egzaminy:
1. Zagrożenia mikrobiologiczne, fizyczne i chemiczne w produkcji i obrocie żywnością oraz
w produkcji opakowań do żywności.
2. GMP oraz GHP w produkcji żywności i opakowań.
3. Ocena ryzyka jako element zarządzania bezpieczeństwem.
4. TACCP oraz VACCP w produkcji żywności.
5. Metody i techniki doskonalenia jakości.
Studia kończą się zdaniem pisemnego egzaminu końcowego z wynikiem pozytywnym.
KIEROWNICTWO I OBSŁUGA ORGANIZACYJNA
Biuro Studiów Podyplomowych
Centrum Edukacji Menedżerskiej
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Budynek CEUE, III piętro, p. 3.4
Poznań, ul. Towarowa 55 (przy Akademii Muzycznej)
tel. (61) 856 92 37
e-mail: ewa.kozlowska@ue.poznan.pl
Godziny otwarcia Biura Studiów Podyplomowych możesz sprawdzić tutaj
Kierownik studiów
dr hab. inż. Justyna Górna, prof. UEP
e-mail: Justyna.Gorna@ue.poznan.pl
REKRUTACJA
Zasady postępowania rekrutacyjnego
O przyjęcie na studia podyplomowe mogą ubiegać się osoby posiadające wykształcenie wyższe co najmniej na poziomie studiów pierwszego stopnia (tytuł licencjata lub równorzędny). O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń, do wyczerpania limitu miejsc. Osobom przyjętym na studia podyplomowe na podstawie kompletnej dokumentacji, zostaną wydane decyzje o przyjęciu na studia, a Biuro Studiów Podyplomowych przygotuje umowę o odpłatności za studia podyplomowe.
Studia zostaną uruchomione pod warunkiem zebrania odpowiedniej liczby kandydatów.
Informacja o uruchomieniu studiów oraz terminie rozpoczęcia zajęć zostanie przekazana kandydatom mailowo.
Dokumenty aplikacyjne:
- wniosek o przyjęcie na studia podyplomowe,
- kwestionariusz osobowy,
- zobowiązanie (zakładu pracy bądź osobiste) do wniesienia opłaty za studia,
- oświadczenie o zapoznaniu się z Regulaminem Studiów Podyplomowych,
- oryginał lub odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych pierwszego lub drugiego stopnia
- (w przypadku osobistego składania dokumentów w BSP dyplom lub odpis dyplomu można przedstawić do skopiowania pracownikowi Biura Studiów Podyplomowych, nie można przesyłać samodzielnie wykonanych kopii, gdyż wymagają one potwierdzenia zgodności z oryginałem przez pracownika BSP),
- dokumenty potwierdzające zmianę danych osobowych — jedynie w przypadku osób, których dane osobowe uległy zmianie (nazwisko odmienne od nazwiska wskazanego w dyplomie ukończenia studiów wyższych), należy przedłożyć kserokopię dokumentu potwierdzającego zmianę (np. akt małżeństwa, decyzja administracyjna czy orzeczenie sądu).
Wskazane wyżej dokumenty należy dostarczyć w białej teczce podpisanej imieniem i nazwiskiem oraz nazwą studiów podyplomowych.
Miejsce składania dokumentów
Dokumenty należy złożyć osobiście lub listownie w Biurze Studiów Podyplomowych - Centrum Edukacji Menedżerskiej Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu w terminie 7 dni od daty dokonania zgłoszenia on-line.
Osobiście:
Biuro Studiów Podyplomowych
Centrum Edukacji Menedżerskiej UEP
Budynek CEUE, III piętro, pok. 3.4
Poznań, ul. Towarowa 55 (przy Akademii Muzycznej)
Godziny otwarcia Biura Studiów Podyplomowych możesz sprawdzić tutaj
Listownie:
Biuro Studiów Podyplomowych
Centrum Edukacji Menedżerskiej
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
al. Niepodległość 10
61-875 Poznań
z dopiskiem: Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań
TERMINY
Termin zakończenia rekrutacji: 06.10.2024 r.
ZAJĘCIA DYDAKTYCZNE
Zajęcia dydaktyczne odbywać się będą w soboty i niedziele raz lub 2 razy w miesiącu w formule mieszanej – część zajęć zostanie przeprowadzona w siedzibie Uczelni, część natomiast za pomocą metod i technik kształcenia na odległość (w formie wideokonferencji z interakcją synchroniczną). Planowana struktura zajęć dla edycji realizowanej w roku akademickim 2024/2025 jest następująca: ok. 30% on-line oraz ok. 70% w siedzibie Uczelni.
OPŁATY
Opłata za studia: 5 000 zł *
*Dla osób, które w chwili rozpoczęcia studiów podyplomowych są jednocześnie studentami studiów drugiego stopnia w UEP i nie korzystają z przesunięcia terminu złożenia pracy dyplomowej, przewidzianego Regulaminem studiów w UEP, opłata wynosi 4 000 zł.
Zasady wnoszenia opłat za studia podyplomowe:
Opłatę za studia podyplomowe wnosi się przelewem na rachunek bankowy, który jest indywidualnie nadawany słuchaczowi po zakończeniu rekrutacji na studia podyplomowe. Opłatę można wnieść jednorazowo bądź w systemie ratalnym, w następujących terminach i kwotach:
1) w przypadku płatności jednorazowej w wysokości 5 000 zł (lub 4 000 zł w przypadku ww. studentów studiów II stopnia w UEP):
– opłatę należy wnieść w terminie do dnia 15 października 2024 r.
2) w przypadku płatności w dwóch równych ratach po 2 500 zł (lub 2 000 zł w przypadku ww. studentów studiów II stopnia w UEP):
– I rata płatna do dnia 15 października 2024 r.
– II rata płatna do dnia 15 lutego 2025 r.
3) w przypadku płatności w czterech równych ratach po 1 250 zł (lub 1 000 zł w przypadku ww. studentów studiów II stopnia w UEP):
– I rata płatna do dnia 15 października 2024 r.
– II rata płatna do dnia 15 grudnia 2024 r.
– III rata płatna do dnia 15 lutego 2025 r.
– IV rata płatna do dnia 15 kwietnia 2025 r.
Uwaga!
Wysokość opłaty za studia podyplomowe kontynuowane po reaktywacji ustala Rektor.
INNE KIERUNKI STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
Z pełną ofertą studiów podyplomowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu możesz zapoznać się tutaj.