Code | P-JBZ_R |
---|---|
Organizational unit | Centre for Executive Education |
Field of studies | Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań |
Form of studies | tryb mieszany |
Level of education | postgraduate studies |
Language(s) of instruction | Polish |
Duration | październik 2025 - wrzesień 2026 |
Required document | |
Ask a question |
OPIS STUDIÓW
Celem studiów jest dostarczanie słuchaczom wiedzy, pozwalającej na projektowanie, wdrażanie i utrzymywanie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem oraz ich przygotowanie do pełnienia w przedsiębiorstwie roli managera ds. jakości i bezpieczeństwa.
Po ukończeniu studiów słuchacz będzie potrafił:
- zaprojektować i wdrożyć system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodny z wymaganiami norm FSSC 22000, IFS, BRC, GlobalGAP;
- zaprojektować i wdrożyć system zarządzania jakością i bezpieczeństwem opakowań i materiałów opakowaniowych zgodny z wymaganiami normy BRC Packaging Materials;
- posługiwać się metodami oceny ryzyka;
- przeprowadzić ocenę ryzyka w obszarach wymaganych przez normy;
- zaplanować i przeprowadzić audity w/w systemów;
- pełnić rolę negocjatora (pełnoprawnego partnera) w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących, przedstawicielami organów nadzoru zewnętrznego oraz auditorami drugiej strony;
- praktycznie wykorzystać metody i techniki doskonalenia jakości;
- doskonalić funkcjonujące systemy zarządzania;
- planować, przeprowadzać i doskonalić działania podejmowane na wypadek zaistnienia sytuacji kryzysowych oraz incydentów.
Adresaci studiów:
Studia przeznaczone są do osób, które:
- chciałyby zajmować się systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem w przedsiębiorstwach branży spożywczej i opakowaniowej,
- kadry kierowniczej i pracowników służb kontroli jakości.
Po zdaniu egzaminu słuchacze uzyskują certyfikat:
- audytora wewnętrznego systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem,
- Managera Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem.
PROGRAM STUDIÓW
-
1. Rozwój systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz opakowań (4h).
2. Uwarunkowania prawne w produkcji żywności i opakowań do żywności (4h).
3. Zagrożenia mikrobiologiczne, fizyczne i chemiczne w produkcji i obrocie żywnością oraz
w produkcji opakowań do żywności (8h).
4. GMP oraz GHP w produkcji żywności i opakowań (16h).
5. Ocena ryzyka jako element zarządzania bezpieczeństwem (16h).
6. Projektowanie i wdrażanie BRC i IFS w produkcji żywności (16h).
7. Analiza zagrożeń i ocena ryzyka w produkcji żywności i opakowań (20h).
8. Projektowanie i wdrażanie systemu BRC w produkcji opakowań (16h).
9. Projektowanie i wdrażanie systemu FSSC 22000 oraz GLOBALGAP (8h).
10. TACCP oraz VACCP w produkcji żywności (8h).
11. Metody i techniki doskonalenia jakości (8h).
12. Zarządzanie ciągłością działania (8h).
13. Zarządzanie alergenami (8h).
14. Audit systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (16h).
15. Znakowanie żywności i obliczanie wartości odżywczych (8h).
Egzaminy:
1. GMP oraz GHP w produkcji żywności i opakowań.
2. Ocena ryzyka jako element zarządzania bezpieczeństwem.
3. Metody i techniki doskonalenia jakości.
Studia kończą się zdaniem pisemnego egzaminu końcowego z wynikiem pozytywnym.
KIEROWNICTWO I OBSŁUGA ORGANIZACYJNA
Biuro Studiów Podyplomowych
Centrum Edukacji Menedżerskiej
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Budynek CEUE, III piętro, p. 3.4
Poznań, ul. Towarowa 55 (przy Akademii Muzycznej)
tel. (61) 856 92 37
e-mail: ewa.kozlowska@ue.poznan.pl
Godziny otwarcia Biura Studiów Podyplomowych możesz sprawdzić tutaj
Kierownik studiów
dr hab. inż. Justyna Górna, prof. UEP
e-mail: Justyna.Gorna@ue.poznan.pl
REKRUTACJA
Zasady postępowania rekrutacyjnego
O przyjęcie na studia podyplomowe mogą ubiegać się osoby posiadające wykształcenie wyższe co najmniej na poziomie studiów pierwszego stopnia (tytuł licencjata lub równorzędny). Przy zgłoszeniach na studia podyplomowe należy w pierwszej kolejności założyć konto w systemie rekrutacyjnym, a następnie zapisać się w tym systemie na wybrany przez siebie kierunek studiów.
Zapisy online na dane studia podyplomowe będą dostępne do dnia 30 września 2025 roku, o ile przed tą datą nie zostanie wyczerpany limit miejsc (z chwilą wyczerpania się limitu miejsc, zapisy na dany kierunek studiów zostaną zamknięte).
Po dokonaniu zgłoszenia w systemie rekrutacyjnym, wniosek o przyjęcie na studia, kwestionariusz osobowy oraz oświadczenie należy wydrukować (do pobrania w zakładce „dokumenty i dalsze kroki”), podpisać niebieskim długopisem i wraz z dyplomem ukończenia studiów wyższych, złożyć osobiście lub listownie w Biurze Studiów Podyplomowych – Centrum Edukacji Menedżerskiej Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, w nieprzekraczalnym terminie do dnia 6 października br. Osobom przyjętym na studia podyplomowe na podstawie kompletnej dokumentacji, zostaną wydane decyzje o przyjęciu na studia, a Biuro Studiów Podyplomowych przygotuje umowę o odpłatności za studia podyplomowe.
Dokumenty aplikacyjne:
– wniosek o przyjęcie na studia podyplomowe,
– kwestionariusz osobowy,
– oświadczenie o zapoznaniu się z Regulaminem Studiów Podyplomowych,
– oryginał lub odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych pierwszego lub drugiego stopnia (w przypadku osobistego składania dokumentów dyplom lub odpis dyplomu można przedstawić do skopiowania przez pracownika Biura Studiów Podyplomowych UEP; nie można natomiast przesyłać samodzielnie wykonanych kopii, gdyż kopie te wymagają potwierdzenia zgodności z oryginałem przez upoważnionego pracownika Biura),
– kserokopia aktu małżeństwa – jedynie w przypadku osób, które wskutek wstąpienia w związek małżeński posiadają nazwisko odmienne od nazwiska wskazanego w dyplomie ukończenia studiów wyższych.
Dokumenty należy dostarczyć w białej teczce podpisanej imieniem i nazwiskiem oraz nazwą studiów podyplomowych.
Miejsce składania dokumentów:
Osobiście:
Biuro Studiów Podyplomowych
Centrum Edukacji Menedżerskiej UEP
bud. D (przy Akademii Muzycznej)
ul. Towarowa 55 , III piętro , p. 3.4
Listownie:
Biuro Studiów Podyplomowych
Centrum Edukacji Menedżerskiej
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Al. Niepodległości 10
61-875 Poznań
z dopiskiem Studia podyplomowe „Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań”
TERMINY
Termin zakończenia rekrutacji: 30 września 2025 r.
ZAJĘCIA DYDAKTYCZNE
Zajęcia dydaktyczne odbywać się będą w soboty i niedziele raz lub 2 razy w miesiącu w formule mieszanej – część zajęć zostanie przeprowadzona w siedzibie Uczelni, część natomiast za pomocą metod i technik kształcenia na odległość (w formie wideokonferencji z interakcją synchroniczną). Planowana struktura zajęć dla edycji realizowanej w roku akademickim 2025/2026 jest następująca: ok. 30% on-line oraz ok. 70% w siedzibie Uczelni.
OPŁATY
Opłata za studia wynosi:
1) 5 000 zł
lub
2) 4 500 zł dla osób, które:
a) przed rozpoczęciem studiów podyplomowych uzyskały tytuł licencjata lub magistra w UEP
lub
b) ukończyły studia podyplomowe w UEP
lub
c) w chwili rozpoczęcia studiów podyplomowych są jednocześnie studentami studiów drugiego stopnia w UEP, zaliczyły przynajmniej jeden semestr tych studiów i nie korzystają z przesunięcia terminu złożenia pracy dyplomowej, przewidzianego Regulaminem studiów w UEP.
Zasady wnoszenia opłat
Opłatę można wnieść jednorazowo bądź w systemie ratalnym, w następujących terminach i kwotach:
a) w przypadku płatności jednorazowej w wysokości 5 000 zł (lub 4.500 zł w przypadku osób, o których mowa w pkt. 2 powyżej):
– opłatę należy wnieść w terminie do dnia 15 października 2025 r.
b) w przypadku płatności w dwóch równych ratach po 2 500 zł (lub 2 250 zł w przypadku osób, o których mowa w pkt. 2 powyżej):
– I rata płatna do dnia 15 października 2025 r.
– II rata płatna do dnia 15 lutego 2026 r.
c) w przypadku płatności w czterech równych ratach po 1 250 zł (lub 1 125 zł w przypadku osób, o których mowa w pkt. 2 powyżej):
– I rata płatna do dnia 15 października 2025 r.
– II rata płatna do dnia 15 grudnia 2025 r.
– III rata płatna do dnia 15 lutego 2026 r.
– IV rata płatna do dnia 15 kwietnia 2026 r.
Opłatę za studia podyplomowe wnosi się przelewem na indywidualny rachunek bankowy, który jest nadawany uczestnikowi po zakończeniu rekrutacji na studia podyplomowe.
UWAGA: Wysokość opłaty za studia podyplomowe kontynuowane po reaktywacji ustala Rektor.
INNE KIERUNKI STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
Z pełną ofertą studiów podyplomowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu możesz zapoznać się tutaj.