Studia podyplomowe 2024/2025

switch registrations cancel selection

The offer displayed on this page is limited to the selected registration. If you want to see the rest of the offer, select a different registration.

Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań

Details
Code P-JBZ_R
Organizational unit Centre for Executive Education
Field of studies Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań
Form of studies tryb mieszany
Level of education postgraduate studies
Language(s) of instruction Polish
Duration październik 2024 - wrzesień 2025
Required document
  • (university) higher education
  Ask a question
Phase 1 (15.07.2024 11:06 – 06.10.2024 23:59)

OPIS STUDIÓW

Celem studiów jest dostarczanie słuchaczom wiedzy, pozwalającej na projektowanie, wdrażanie i utrzymywanie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem oraz ich przygotowanie do pełnienia w przedsiębiorstwie roli managera ds. jakości i bezpieczeństwa.

Po ukończeniu studiów słuchacz będzie potrafił:

- zaprojektować i wdrożyć system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodny z wymaganiami norm FSSC 22000, IFS, BRC, GlobalGAP;

- zaprojektować i wdrożyć system zarządzania jakością i bezpieczeństwem opakowań i materiałów opakowaniowych zgodny z wymaganiami normy BRC Packaging Materials;

- posługiwać się metodami oceny ryzyka;

- przeprowadzić ocenę ryzyka w obszarach wymaganych przez normy;

- zaplanować i przeprowadzić audity w/w systemów;

- pełnić rolę negocjatora (pełnoprawnego partnera) w relacjach z auditorami jednostek certyfikujących, przedstawicielami organów nadzoru zewnętrznego oraz auditorami drugiej strony;

- praktycznie wykorzystać metody i techniki doskonalenia jakości;         

- doskonalić funkcjonujące systemy zarządzania;

- planować, przeprowadzać i doskonalić działania podejmowane na wypadek zaistnienia sytuacji kryzysowych oraz incydentów.

Adresaci studiów:

Studia przeznaczone są do osób,  które:

  - chciałyby zajmować się systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem w przedsiębiorstwach branży spożywczej  i opakowaniowej, 

  - kadry kierowniczej i pracowników służb kontroli jakości.

Po zdaniu egzaminu słuchacze uzyskują certyfikat:

 - audytora wewnętrznego systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem,

 - Managera Systemów Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem.

 

PROGRAM STUDIÓW

  • 1. Rozwój systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz opakowań.

    2. Uwarunkowania prawne w produkcji żywności i opakowań do żywności.

    3. Zagrożenia mikrobiologiczne, fizyczne i chemiczne w produkcji i obrocie żywnością oraz

        w produkcji opakowań do żywności.

    4. GMP oraz GHP w produkcji żywności i opakowań.

    5. Ocena ryzyka jako element zarządzania bezpieczeństwem.

    6. Projektowanie i wdrażanie BRC i IFS w produkcji żywności.

    7. Analiza zagrożeń i ocena ryzyka w produkcji żywności.

    8. Projektowanie i wdrażanie systemu BRC  w produkcji opakowań.

    9. Analiza zagrożeń i ocena ryzyka w produkcji opakowań.

    10. Projektowanie i wdrażanie systemu FSSC 22000 oraz GLOBALGAP.

    11. TACCP oraz VACCP w produkcji żywności.

    12. Metody i techniki doskonalenia jakości.

    13. Zarządzanie ciągłością działania.

    14. Zarządzanie alergenami.

    15. Audit systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.

    16. Znakowanie żywności i obliczanie wartości odżywczych.

     

    Egzaminy:

    1. Zagrożenia mikrobiologiczne, fizyczne i chemiczne w produkcji i obrocie żywnością oraz

        w produkcji opakowań do żywności.

    2. GMP oraz GHP w produkcji żywności i opakowań.

    3. Ocena ryzyka jako element zarządzania bezpieczeństwem.

    4. TACCP oraz VACCP w produkcji żywności.

    5. Metody i techniki doskonalenia jakości.

    Studia kończą się zdaniem pisemnego egzaminu końcowego z wynikiem pozytywnym.

KIEROWNICTWO I OBSŁUGA ORGANIZACYJNA

Biuro Studiów Podyplomowych
Centrum Edukacji Menedżerskiej
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
Budynek CEUE, III  piętro, p. 3.4
Poznań, ul. Towarowa 55 (przy Akademii Muzycznej)
tel. (61) 856 92 37
e-mail: ewa.kozlowska@ue.poznan.pl
 
Godziny otwarcia Biura Studiów Podyplomowych możesz sprawdzić tutaj

Kierownik studiów

dr hab. inż. Justyna Górna, prof. UEP
e-mail: Justyna.Gorna@ue.poznan.pl

REKRUTACJA

Zasady postępowania rekrutacyjnego

O przyjęcie na studia podyplomowe mogą ubiegać się osoby posiadające wykształcenie wyższe co najmniej na poziomie studiów pierwszego stopnia (tytuł licencjata lub równorzędny). O przyjęciu decyduje kolejność zgłoszeń, do wyczerpania limitu miejsc. Osobom przyjętym na studia podyplomowe na podstawie kompletnej dokumentacji, zostaną wydane decyzje o przyjęciu na studia, a Biuro Studiów Podyplomowych przygotuje umowę o odpłatności za studia podyplomowe.

Studia zostaną uruchomione pod warunkiem zebrania odpowiedniej liczby kandydatów.

Informacja o uruchomieniu studiów oraz terminie rozpoczęcia zajęć zostanie przekazana kandydatom mailowo.

Dokumenty aplikacyjne:

  • wniosek o przyjęcie na studia podyplomowe,
  • kwestionariusz osobowy,
  • zobowiązanie (zakładu pracy bądź osobiste) do wniesienia opłaty za studia,
  •  oświadczenie o zapoznaniu się z Regulaminem Studiów Podyplomowych,
  •  oryginał lub odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych pierwszego lub drugiego stopnia
  • (w przypadku osobistego składania dokumentów w BSP dyplom lub odpis dyplomu można przedstawić do skopiowania pracownikowi Biura Studiów Podyplomowych, nie można przesyłać samodzielnie wykonanych kopii, gdyż wymagają one potwierdzenia zgodności z oryginałem przez pracownika BSP),
  • dokumenty potwierdzające zmianę danych osobowych — jedynie w przypadku osób, których dane osobowe uległy zmianie (nazwisko odmienne od nazwiska wskazanego w dyplomie ukończenia studiów wyższych), należy przedłożyć kserokopię dokumentu potwierdzającego zmianę (np. akt małżeństwa, decyzja administracyjna czy orzeczenie sądu).

Wskazane wyżej dokumenty należy dostarczyć w białej teczce podpisanej imieniem i nazwiskiem oraz nazwą studiów podyplomowych.

Miejsce składania dokumentów

Dokumenty należy złożyć osobiście lub listownie w Biurze Studiów Podyplomowych - Centrum Edukacji Menedżerskiej Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu w terminie 7 dni od daty dokonania zgłoszenia on-line.

Osobiście:

Biuro Studiów Podyplomowych
Centrum Edukacji Menedżerskiej UEP
Budynek CEUE, III piętro, pok. 3.4
Poznań, ul. Towarowa 55 (przy Akademii Muzycznej)
Godziny otwarcia Biura Studiów Podyplomowych możesz sprawdzić tutaj

 

Listownie:

Biuro Studiów Podyplomowych
Centrum Edukacji Menedżerskiej
Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
al. Niepodległość 10
61-875 Poznań

z dopiskiem: Jakość i bezpieczeństwo oraz zarządzanie ryzykiem w produkcji żywności i opakowań


TERMINY 

Termin zakończenia rekrutacji: 06.10.2024 r.

ZAJĘCIA DYDAKTYCZNE

Zajęcia dydaktyczne odbywać się będą w soboty i niedziele raz lub 2 razy w miesiącu w formule mieszanej – część zajęć zostanie przeprowadzona w siedzibie Uczelni, część natomiast za pomocą metod i technik kształcenia na odległość (w formie wideokonferencji z interakcją synchroniczną). Planowana struktura zajęć dla edycji realizowanej w roku akademickim 2024/2025 jest następująca: ok. 30% on-line oraz ok. 70% w siedzibie Uczelni.

OPŁATY

Opłata za studia: 5 000 zł *

*Dla osób, które w chwili rozpoczęcia studiów podyplomowych są jednocześnie studentami studiów drugiego stopnia w UEP i nie korzystają z przesunięcia terminu złożenia pracy dyplomowej, przewidzianego Regulaminem studiów w UEP, opłata wynosi 4 000 zł.

Zasady wnoszenia opłat za studia podyplomowe:

Opłatę za studia podyplomowe wnosi się przelewem na rachunek bankowy, który jest indywidualnie nadawany słuchaczowi po zakończeniu rekrutacji na studia podyplomowe. Opłatę można wnieść jednorazowo bądź w systemie ratalnym, w następujących terminach i kwotach:

1) w przypadku płatności jednorazowej w wysokości 5 000 zł (lub 4 000 zł w przypadku ww. studentów studiów II stopnia w UEP):
– opłatę należy wnieść w terminie do dnia 15 października 2024 r.

2) w przypadku płatności w dwóch równych ratach po 2 500 zł (lub 2 000 zł w przypadku ww. studentów studiów II stopnia w UEP):
– I rata płatna do dnia 15 października 2024 r.
– II rata płatna do dnia 15 lutego 2025 r.

3) w przypadku płatności w czterech równych ratach po 1 250 zł (lub 1 000 zł w przypadku ww. studentów studiów II stopnia w UEP):
– I rata płatna do dnia 15 października 2024 r.
– II rata płatna do dnia 15 grudnia 2024 r.
– III rata płatna do dnia 15 lutego 2025 r.
– IV rata płatna do dnia 15 kwietnia 2025 r.

Uwaga!
Wysokość opłaty za studia podyplomowe kontynuowane po reaktywacji ustala Rektor.

 

INNE KIERUNKI STUDIÓW PODYPLOMOWYCH

Z pełną ofertą studiów podyplomowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu możesz zapoznać się tutaj.